Gotowanie ma sens

DSC05168

Znalazłam czas na gotowanie, a to ostatnio niezwykłe. Lubię tworzyć nowe rzeczy, odkrywać smaki i delektować się zapachem przypraw. Zrealizowałam marzenie o ciasteczkach owsianych. Nie dość, że są zdrowe i nie mają w sobie dużej ilości kalorii, to jeszcze wspaniale smakują i dostarczają mnóstwo energii.

Moim przyjaciółkom bardzo smakowały:)

To kolejny powód, dla którego gotowanie jest przyjemnym zajęciem. Dzielenie się jedzeniem i wspólne posiłki zbliżają ludzi. Dzięki rozmowom z ciastkiem w dłoni, trudne wyznania idą jakoś lepiej, radość z sukcesów jest większa, a smutki uciekają, kiedy słodki deser pojawia się na stole przyniesiony przez bratnią duszę.

Innym moim kulinarnym eksperymentem były mięsne kuleczki z zieloną papryką i ryżem. Ciekawy wariant znanych kotletów mielonych. Nie przepadam za tą tradycyjną potrawą, chciałam czegoś nowego. Zapiekane w piekarniku kuleczki podawane z ostrym sosem pomidorowym to było to.

Moje postanowienie na grudzień – to więcej gotowania. Radość z tego wielka, a uśmiechy i słowa uznania bliskich potęgują satysfakcję. A tu przepis na moje mega proste ciasteczka owsiane:

Ciasteczka owsiane

– 1,5 szkl. mąki razowej

– 0,5 szkl. mąki pszennej

– 0,25 kostki margaryny (jeśli ciasto nie będzie chciało się związać, można dać troszkę więcej)

– 1 jajko

– ziarna słonecznika, dyni, sezamu

– 0,5 łyżeczki sody

– 1 łyżka brązowego cukru (może być miód)

Do ciasteczek można dodać wszystko, co się nam zamarzy. Żurawinę, rodzynki, orzechy, migdały. Jeśli coś lubisz dodaj, a Twoje ciasteczka będą wyborne.

Proporcje składników można dowolnie zmieniać. Ja wolę mało słodkie ciasteczka, więc cukru jest u mnie bardzo mało.

Sposób przygotowania:

Wszystkie sypkie składniki mieszamy w misce, margarynę podgrzewamy w garnku i dodajemy do reszty produktów. Wszystko razem mieszamy, najlepiej dłonią. Ciasto powinno być lepkie, tak by uformować z niego kulki. Kuleczki rozgniatamy na małe placuszki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach Celsjusza. Do uzyskania ciemnozłotego koloru.

Czekamy, aż wystygną. Co jest trudne i

Smacznego!

DSC05157 DSC05173

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s