Kolorowy zawrót głowy, czyli przepisów z kaszą ciąg dalszy.

Po deserach, przyszedł moment by wypróbować kaszę, jako podstawę głównego dania. Tym razem wybrałam kaszę gryczaną. Łatwo dostępną w naszych sklepach i bardzo zdrową. Osobiście tej kaszy nie jadłam chyba dobre 10 lat, w dzieciństwie bardzo jej nie lubiłam i unikałam jak ognia. Później stanowczo unikałam wszystkich dań z kaszą gryczaną. Jednak do czasu. Od kiedy postanowiłam zmienić swój sposób żywienia, bardziej interesuje się tym, co jem, w końcu przyszedłby odczarować znielubioną kaszę gryczaną.

Postanowiłam przygotować ją z jesiennymi warzywami, szczególnie, że są piękne, świeże i łatwo dostępne. A teraz przepis na: Kolorowe warzywa na kaszy gryczanej.

Składniki:

1 torebka kaszy gryczanej

Pół łyżeczki kurkumy, może być curry lub pół kostki rosołowej warzywnej

Pół małej cukinii

Jedna marchewka

Cebulka

1 papryka np. czerwona lub po połowie papryki czerwonej i żółtej

Filet z kurczaka

Ulubione zioła, papryka słodka, ostra, pieprz

CAM00300
Kasza gryczana

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pół łyżeczki kurkumy, gotujemy, po zagotowaniu dodajemy woreczek z kaszą gryczaną, gotujemy ok. 15-20 min. W tym samym czasie, dzielimy filet z kurczaka na mniejsze porcje, obsypujemy ziołami, papryką i pieprzem, układamy na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku ok 30 min w temperaturze ok, 180 stopni Celsjusza. Wszystkie warzywa kroimy w paseczki, na łyżce oliwy dusimy do miękkości po przykryciem. Po upieczeniu kurczaka, kroimy go na mniejsze kawałki, dodajemy do warzyw.

CAM00301

Ugotowaną kaszę przesypujemy na talerz, na nią nakładamy warzywa z kurczakiem i mamy pyszne danie obiadowe. Nie dość, że kolorowo to jeszcze szybko i tanio. Takie danie bez problemu zapakujemy w pojemniczku do pracy, czy na uczelnie.

Smacznego!

CAM00305
Gotowe danie;)

Co daje nam kasza gryczana?

Jest wspaniałym źródłem białka i węglowodanów. Jest bogata w witaminy B1 i PP oraz związki mineralne wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu. Dawniej stosowano wywar z kaszy gryczanej w przypadku biegunek, oraz obfitych miesiączek, ponieważ ograniczała duże krwawienia.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s